Du-te la...

ANGAJĂM!

Încărcător-descărcător pe platforma chimică.

Salariu de până la 2300 lei net

Telefon 0756120383

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

13 decembrie 2018

Teatrul „Anton Pann” în turneu la românii din Bugeacul Istoric


(Regiunea Odessa,Ucraina)

afis_turneuInstitutul Cultural Român, în parteneriat cu Teatrul Anton Pann, organizează, în perioada 23 martie – 01 aprilie, un turneu  în regiunea Odessa din Ucraina. În fiecare dintre cele opt zile ale turneului, trupa de păpuşari a Teatrului Anton Pann va prezenta copiilor din regiunea Odessa câte două spectacole, cu piesele: Punguţa cu doi Bani după Ion Creangă (scenografie şi păpuşi: Mirela Tofan, scenariu şi regia Ioan Brancu) şi Hansel şi Gretel după Fraţii Grimm, (scenariu şi regia Diana Roman, scenografia Viorica Stamate).

Turneul se înscrie în cadrul celei de a treia ediții a Caravanei teatrului şi folclorului românesc la românii din Bugeacul Istoric (Regiunea Odessa, Ucraina), proiect derulat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, în parteneriat cu Asociaţia Naţional-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia“.

De această dată, caravana culturală va ajunge în localități în care nu au mai fost susținute reprezentații teatrale în anii anteriori, respectiv în Anadol (Dolinskoe), raionul Reni; Frecăței (Limanskoe), raionul Reni; Mareşal Al. Averescu), raionul Ismail; Pocrovca Noua (Nova Pokrovka), raionul Ismail; Eschipolos (Glubokoe), raionul Tatarbunar; Furmanca (Furmanovka), raionul Chilia.

Turneul va cuprinde, pe lângă cele două reprezentaţii, zilnice, ale păpuşarilor vâlceni, şi un spectacol al Ansamblului Folcloric „Dor Basarabean” din Erdek-Burnu(Utkonosovka).

Primele două ediții ale acestui proiect, desfășurate în 2010 și 2011, au avut loc în zece localități din Regiunea Odessa, regiune unde locuiesc foarte  mulţi români. Peste 3000 de spectatori au avut ocazia să urmărească spectacole de marionete și concerte de muzică și dansuri populare românești.

După estimările organizaţiilor culturale româneşti, numărul românilor din Ucraina este de peste 500.000 de persoane, reprezentând, ca mărime, a doua comunitate etnică după cea rusă. Principalele comunități de români sunt în regiunile Cernăuţi (nordul Bucovinei, nordul Basarabiei şi ţinutul Herţa), Odessa (sudul Basarabiei şi Transnistria) şi Transcarpatia (Maramureşul de Nord).

Amintim, din nou, faptul că, în turneul de acum doi ani, din perioada 8-16 mai 2010, trupa de păpuşari a Teatrului Anton Pann a prezentat copiilor din şase localităţi ale regiunii Odessa, alte două piese: Punguţa cu doi bani de Ion Creangă şi Ciuboţelele Ogarului, după un text de Călin Gruia, reprezentaţii care s-au jucat cu săli arhipline. Aprecierea publicului şi bucuria copiilor a fost nemărginită, zeci de articole consemnând la data respectivă evoluţia de excepţie a  păpuşarilor de la Anton Pann. Şi acum, ca şi atunci, le dorim mult, mult succes!

Print Friendly, PDF & Email

Comentarii

mesaj(e)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole de la Uncategorized

%d blogeri au apreciat: