Du-te la...

ANGAJĂM!

Încărcător-descărcător pe platforma chimică.

Salariu de până la 2300 lei net

Telefon 0756120383

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

16 decembrie 2018

Tarife mai mici pentru irigaţii?


Direcţia Agricolă Vâlcea informează că Ministerul Agriculturii a transmis către  ANRE cererea de obţinere a licenței de furnizori de energie electrică pentru ANIF și pentru organizațiile de udători. Asta înseamnă că după obținerea tuturor documentelor, fermierii și-ar putea iriga terenurile la costuri mai mici cu 30 – 50%. O dovadă în acest sens stă faptul că în cursul zilei de vineri, Hidroelectrica vin­dea energia la un preț de 80 de lei/MWh, iar agricultorii plătesc în prezent un preț mediu de 540 de lei/MWh.

„Reprezentanții Ministerului Agricul­tu­rii au susținut că urmează să depună și garanția de execuție de 500.000 de euro și speră ca ANRE să analizeze dosarul cât mai rapid, astfel încât ANIF să poată cumpăra energie electrică direct de la producători, la prețuri mult mai mici decât în prezent. Acest lucru îi va avantaja și pe agricultori deoarece, la rândul lor, vor putea plăti pentru apa folosită la irigații un preț mai mic cu 30% – 50% decât în prezent, ținând cont de faptul că energia electrică are o pondere de 80% în prețul apei pentru irigații. În plus, toate atribuțiile ANIF au fost completate în urmă cu două săptămâni printr-o Ordo­nanță de Urgență adoptată de Guvern cu posibilitatea desfăşurării activităţii de furnizare a energiei electrice. De aseme­nea, actul normativ prevede ca ANIF să transmită infrastructura de îmbunătăţiri funciare numai sub formă de comodat organizaţiilor, cu posibilitatea ca, după 5 ani, în condiţiile unei exploatări corecte şi a asigurării integrităţii, organizaţiile de îmbunătăţiri funciare să poată primi la cerere, în proprietate, din domeniul privat al statului, infrastructura de îmbunătăţiri funciare respectivă”, ne-a relatat direc­torul Florel Bădele.

Potrivit acestuia, ANIF va avea drep­tul să transmită echipamente de îmbu­nătăţiri funciare numai sub formă de comodat către organizaţii agricole, acestea putând prelua infrastructura în proprietate după 5 ani.

„Aceste reglementări urmăresc res­pon­sabilizarea organizațiilor și federații­lor, știut fiind că în cazurile in care in­frastruc­­turile de irigații au fost acordate cu titlu gratuit acestea au fost supuse unui proces de degradare continuu, pro­prie­tarii neasigurând întreținerea lor în condiții optime. De asemenea, ordo­nan­ța de ur­gen­ță prevede, ca o altă măsură de pro­tec­ție, constituirea de către fede­ra­ții a unei garanții în contul Agenției Națio­nale de Îmbunătățiri Funciare de 10% din va­loarea de inventar a infrastructurii trans­mise, ANIF având dreptul de a re­ține ga­ran­ția dacă acestea nu respectă obli­gațiile stabilite prin protocolul de pre­dare-primire. Ordonanța prevede, de aseme­nea, exceptarea de la transfer către organizațiile și federațiile de îmbu­nă­tățiri funciare a infrastructurii principale de aducțiune”, conchide sursa menţionată.

Print Friendly, PDF & Email

Comentarii

mesaj(e)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole de la Uncategorized

%d blogeri au apreciat: