Du-te la...
Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

6 iunie 2020

Stop, joc! Perioada de înscriere în Programul de sprijin pentru rasele Bazna-Mangalița s-a finalizat


Ministerul Agriculturii anunță că, până la data de 16 aprilie 2018 inclusiv, participanții la Programul de sprijin pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița, respectiv furnizorii de purcei din rasele Bazna şi/sau Mangalița, crescătorii de porci din rasele Bazna şi/sau Mangalița și procesatorii/alte persoane juridice, în baza unei cereri, au solicitat înscrierea în Program. Aceștia au avut la dispoziție o perioadă de 90 de zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern 9/2018 privind aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangalița în vederea producerii cărnii de porc. Astfel, la nivelul întregii țări, s-au înscris în Program 304 furnizori, 30 procesatori și 6.186 crescători. Pentru un purcel livrat la o greutate de minimum 10 kg, valoarea corectă este de 250 lei/cap, preț care să acopere cheltuielile cu producerea și creșterea acestuia.
Cu privire la perioada de timp care trebuie să treacă de la data înțărcării când purcelul are 7 kg până la atingerea greutății de 10 kg fiind greutatea minimă de livrare, precizăm că, este nevoie de maxim 30 zile, ținând cont că, sporul în greutate la această vârstă este între 100 g – 150 g/zi.
Până la această dată, derularea Programului a condus la livrarea unui număr de 94 purcei de la 10 furnizori către 12 crescători, respectiv: patru furnizori din județul Sibiu au livrat către patru crescători din același județ un număr de 38 purcei, 1 furnizor din județul Hunedoara a livrat către un crescător din același județ un număr de patru purcei, un furnizor din județul Sălaj a livrat către 1 crescător din același județ un număr de patru purcei, un furnizor din județul Ialomița a livrat către un crescător din același județ un număr de 4 purcei, un furnizor din județul Dâmbovița a livrat către doi crescători din același județ un număr de 18 purcei, doi furnizori din județul Alba au livrat către trei crescători din același județ un număr de 26 purcei.
Facem precizarea că un furnizor a livrat 80 de purcei în județul Buzău, în afara Programului, pentru material de reproducție.
Din cauza faptului că cele două rase erau pe cale de dispariție, materialul de reproducere identificat nu putea asigura o livrare imediată pentru toți cei care doresc să devină crescători ai acestor rase, dar se urmărește atent livrarea materialului biologic, astfel încât, în timp, să poată fi asigurată toată cererea de purcei pentru toți cei interesați.

Etichete: , ,

Alte articole de la Agricultura