Du-te la...

ANGAJĂM!

Încărcător-descărcător pe platforma chimică.

Salariu de până la 2300 lei net

Telefon 0756120383

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

13 decembrie 2018

Sindicatele şi-au mutat atenţia spre muncitorii casnici


popescu-aurel2• CNS Cartel ALFA îşi va continua Campania “12 în 12” pentru ratificarea Convenţiei 189/2011 până la sfârşitul anului 2012

Aşa cum vă anunţam în ediţiile noastre precedente, una dintre priorităţile imediate ale organizaţiilor salariaţilor este lobby-ul pentru ratificarea Convenţiei 189/2011. În acest sens, explicaţiile liderului Aurel Popescu nu întârzie: „Confederaţia Naţională Sindi­cală „Cartel ALFA” prin Comisia de Femei s-a alăturat trup şi suflet cam­paniei „12 ratificări în 2012” pentru munca decentă a munci­to­rilor/muncitoarelor din sectorul casnic, organizată la nivel mondial de Confederaţia Internaţională a Sindicatelor si solicită Guvernului României să declanşeze de urgenţă procedura de ratificare a Convenţiei OIM 189/2011 referitoare la munca decentă pentru lucrătorii  din sectorul casnic.

Concret. Convenţia OIM 189 însoţită de Recomandarea 201, cu privire la munca decentă pentru lucrătorii din sectorul casnic, acordă milioanelor de lucrători posibilitatea de a se bucura într-un cadru reglementat de toate drepturile lucrătorilor în general, prin  recunoaşterea legală a muncii în sectorul casnic, ca formă de activitate profesională şi previne cazurile de încălcare şi abuz.”

Popescu îşi întăreşte pledoaria prin faptul că locurile de mun­că din sectorul casnic reprezintă în ţările industrializate între 5% şi 9% din totalul angajărilor, 83% fiind ocupate de femei. Ratificarea şi punerea în aplicare a convenţiei va îmbunătăţii situaţia unui nu­măr mare de femei pe piaţa muncii, garantându-le condiţii de mun­că decente şi va contribui substanțial la gradul lor de integrare so­cială. Rezultatul ar fi reducerea numărului de lucrători săraci, răs­pun­zând nevoilor uneia dintre cele mai vulnerabile categorii de lucrători.

„Ideea e simplă: Ratificarea şi punerea în aplicare a convenţiei va diminua, în România, problema muncii nedeclarate prin crearea de noi locuri de muncă pentru aproximativ 600.000 de lucrători! În sectorul casnic se înregistrează un nivel ridicat de relaţii de muncă informale şi nedeclarate, drepturile lucrătorilor fiind încălcate frec­vent. Tocmai de aceea, CNS „Cartel ALFA” solicită Guvernului Ro­mâ­niei să declanşeze de urgenţă procedura de ratificare a docu­men­telor adoptate de Organizaţia Internaţională a Muncii”, mai spune acesta.

Primul pas în campania „12 în 2012”, constituit de organizarea de mese rotunde în vederea informării cetățenilor asupra impor­tan­tei ratificării Convenţiei 189 de către România a avut loc tocmai la Râmnicu Vâlcea iar campania va continua până la sfârşitul anului 2012.

Print Friendly, PDF & Email

Comentarii

mesaj(e)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole de la Uncategorized

%d blogeri au apreciat: