Du-te la...

Intonarea Imnului Național de Ziua Râmnicului

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

21 mai 2019

Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, chestionată de senatorul Romulus Bulacu


Săptămâna trecută, prin intermediul unei interpelări adresată ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, senatorul PNL Vâlcea Romulus Bulacu, a readus în actualitate problema ratei scăzute de atragere a fondurilor europene pe care o înregistrează țara noastră. Obiectul întrebării parlamentarului vâlcean vizează «Motivele neparticipării României la Proiectul-Pilot organizat de Comisia Europeană”.
În rândurile de mai jos, redăm integral textul interpelării la care facem referire:
„O treime din fondurile europene pierdute în toată Europa îi aparţin României. În momentul în care preşedintele României Klaus Iohannis a atras atenţia public că, deşi suntem la jumătatea exerciţiului financiar, ţara noastră a atras puţin peste 15% din fondurile europene ce i se cuvin, coaliţia de guvernare s-a grăbit să contrazică aceste lucruri.
Azi, din presa de specialitate, aflăm că România nu face parte dintr-un proiect pilot al Comisiei Europene care vizează consolidarea guvernanţei şi a capacităţii administrative de a gestiona fonduri europene, şi aceasta nu pentru că nu i s-a permis sau n-a fost invitată. Se pare că România nu şi-a exprimat interesul de a participa.
Comisia Europeană a publicat, la data de 9 februarie 2018, un anunţ care conţinea solicitarea adresată autorităţilor naţionale de a-şi exprima eventualul interes pentru îmbunătăţirea capacităţii lor administrative în materie prin includerea unuia dintre programele naţionale în proiectul-pilot. Termenul limită de transmitere al aplicaţiilor a fost 9 aprilie. România nu şi-a exprimat interesul de a trimite o solicitare.
Astfel, Comisia Europeană a selectat cinci autorități naționale sau regionale, din Grecia, Spania, Polonia, Bulgaria și Croația, care să facă parte dintr-un proiect-pilot care vizează consolidarea guvernanței și a capacității administrative de a gestiona fonduri europene.
Pe cale de consecinţă, doamnă ministru, cu autoritatea de care dispuneţi şi având în vedere incapacitatea dovedită a României de a atrage fondurile cuvenite, vă rog să-mi comunicaţi care au fost motivele pentru care ţara noastră nu s-a înscris în acest proiect-pilot şi cum justificaţi pierderea unei astfel de oportunităţi care avea menirea de a debloca potenţialul investiţiilor publice în termeni de creştere şi locuri de muncă?
Vă mulțumesc. Solicit răspuns scris!”
Biroul de Presă

Comentarii

mesaj(e)

Alte articole de la Comunicate