Du-te la...

ANGAJĂM!

Încărcător-descărcător pe platforma chimică.

Salariu de până la 2300 lei net

Telefon 0756120383

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

13 decembrie 2018

Propunere-şoc: abonament pe hectarul irigat


Direcţia Agricolă Vâlcea informează că Ministerul Agriculturii intenţionează să introducă, pe o perioadă limitată de timp, un abonament de 20 de lei pe hectar în cele 56 de amenajări de irigaţii, în vederea menţinerii apei pe canalul principal.
Apariţia unui abonament pentru toate hectarele din exploataţiile şi amenajările respective, măcar pentru cele trei luni cu incidenţa maximă la secetă, a fost subiectul de discuţie pe durata mai multor luni.
Conform sursei menţionate, preţul ar putea ajunge şi la 20 de lei lunar pe hectar: „Calculele ministeriale arată că aşa ne putem permite să ducem apa din treapta I, în treapta IV, astfel încât să numai mergem aici la tarife de 750 sau 900 de lei, ci să putem să le scădem la jumătate sau chiar mai jos. Prima umplere pe canale este de regulă cu consumul cel mai mare pentru că atunci apa intră şi în gaură de şoarece. Măsura nu se va lua decât dacă vor fi de acord toţi fermierii din cele 56 de amenajări, care cuprind 800.000 hectare aflate la irigat”, ne-a dezvăluit Florel Bădele.
Potrivit acestuia, o astfel de măsură ar fi benefică nu numai pentru fermieri, care vor fi obligaţi să irige sau să arendeze terenurile, dar va avea şi rolul de a menţine constantă pânza de apă freatică: „Acest abonament plătit pe toate hectarele din amenajarea respectivă are dublu efect. Pe de o parte, menţine apa constantă, iar pe de altă parte, îi obligă fie să irige, fie să dea în arendă cuiva pentru că nu îşi vor permite să plătească 20 de lei fără să utilizeze apa. De asemenea, mai are un rol important, respectiv menţine apa şi pânza de apă freatică la un nivel constant, ceea ce este un beneficiu pentru plante şi pentru albine, fiind şi o barieră naturală în calea prafului care se duce în mediul rural”, conchide acelaşi Bădele.

Print Friendly, PDF & Email

Comentarii

mesaj(e)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole de la Uncategorized

%d blogeri au apreciat: