Du-te la...

Intonarea Imnului Național de Ziua Râmnicului

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

25 august 2019

Ponderea agriculturii în PIB, în scădere de la 19% în 1990, la 6,2% în prezent


Advertisements

Ponderea agriculturii în Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut de la 19% în 1990, la numai la 6,2% în prezent, iar acesta nu este un lucru rău deoarece o pondere mare a agriculturii în PIB nu exprimă şi o putere a economiei ţării respective, a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Valeriu Tabără, într-o conferinţă pe teme de agricultură.

“O pondere mare a agriculturii în PIB înseamnă elemente de nesiguranţă pentru că sistemul agricol nu se desfăşoară sub elemente care să te protejeze de riscuri. Este cel mai riscant sector economic deoarece depinde de factorii climatici. O pondere redusă a agriculturii în PIB, concomitent cu creşterea produsului intern brut înseamnă o economie sănătoasă, dar şi capacitatea celorlalte sectoare de a asigura resurse pentru această zonă economică cu riscuri. Dacă eu am agricultura mai puternică decât serviciile sau industria de unde mă aprovizionez cu surse financiare pentru că eu nu le pot produce. Problema este legată de dezvoltarea acestor servicii” a precizat ministrul Agriculturii.

Potrivit economistului şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, sectorul agricol ar putea înregistra, anul acesta, o creştere de 0,3% ca potenţial în Produsul Intern Brut, în condiţiile în care agricultura românească reprezintă între 7 – 8% din PIB, comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană, precum Polonia şi Ungaria, cu câte 4%.  Ministrul Agriculturii a mai subliniat că la ora actuală România nu mai are 9,4 milioane de hectare de teren arabil ca în 2002, ci între 8,4-8,6 milioane hectare.

“Între anii 2002 şi 2010, suprafaţa arabilă a României s-a redus cu un milion de hectare, până la 8,4 – 8,6 milioane de hectare. Au dispărut în medie o mie de hectare de teren arabil pe judeţ”, a spus Tabără. De asemenea, în aceeaşi perioadă, s-au redus cu 649.000 şi exploataţiile agricole, de la 4,4 milioane la 3,8 milioane, în urma comasării terenurilor. Aceste date au fost culese la actualul Recensământ General Agricol.

Poți comenta aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Uncategorized