Du-te la...

ANGAJĂM!

Încărcător-descărcător pe platforma chimică.

Salariu de până la 2300 lei net

Telefon 0756120383

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

16 decembrie 2018

Minerii vâlceni ies în stradă şi… nu mai pleacă acasă până nu li se face dreptate


• mâine, patru autocare cu ortaci din Berbeşti pleacă spre Târgu Jiu pentru cel mai mare protest al minerilor din ultimii ani
 

Zilele trecute, conducerea Complexului Energetic Oltenia a anunţat faptul că a decis să reducă programul de lucru pentru angajaţi de la 5 la 4 zile pe săptămână, ceea ce înseamnă că doar trei săptămâni din patru, minerii  vor fi plătiţi, urmând ca ultima săptămână din lună, angajaţii CEO să intre în fără plată. Totul se va derula de la 1 iunie.

Reacţia sindicatelor nu putea să întârzie, iar după o şedinţă extraordinară desfăşurată duminică s-a decis trecerea la proteste! Decizia de reducere a săptămânii de lucru la patru zile presupune diminuarea salariilor tuturor angajaţilor cu 20%, dar şi reduceri salariale prin care circa 800 de angajaţi din rândul personalului TESA, care au veniturile diminuate cu până la 50%. Mai mult, reprezentanţii Federaţiei Naţionale Mine Energie susţin că niciuna dintre măsuri nu a fost negociată, fiind comunicate sindicatelor doar după ce au fost aprobate de către administraţie, Federaţia Naţională Mine Energie considerând că aceste decizii reprezintă încălcări ale contractului colectiv de muncă.

Conform unui comunicat oficial de presă, în sânul Colegiului Director al Federaţiei Naţionale Mine şi Energie, afiliată la Cartelul Alfa, liderii sindicali au decis să organizeze un mare miting în cursul zilei de joi 30 mai, ca urmare a nesoluţionării revendicărilor înaintate către conducerea CEO, prin adresa din 18 mai, ca urmare a măsurilor abuzive întreprinse în ultima perioadă de către conducerea CEO, precum şi ca urmare a faptului că, începând cu data de 1 iunie 2013, s-a hotărât trecerea la un program de lucru de patru zile pe săptămână, ceea ce diminuează câştigurile tuturor lucrătorilor cu peste 20%, fără să se respecte prevederile Contractului Colectiv de Muncă (CCM).

„În urma întâlnirii sindicale, FNME a hotărât ca, începând de joi, 30 mai 2013, orele 12.00, în municipiul Târgu-Jiu să se desfăşoare un miting-marş, la care vor participa aproximativ 5.000 de lucrători din cadrul CEO. Cei 209 responsabili sindicali prezenţi la şedinţă au stabilit că acţiunile sindicale se vor desfăşura, indiferent de acţiunile de intimidare la care vor fi supuşi lucrătorii, inclusiv blocarea mijloacelor de transport, caz în care membrii de sindicat vor face deplasarea din zonele miniere spre Târgu-Jiu pe jos. Protestul va continua până la soluţionarea tuturor revendicărilor. Solicităm instituţiilor guvernamentale şi acţionarului minoritar al societăţii să ia toate măsurile pentru soluţionarea revendicărilor lucrătorilor din CEO şi pentru derularea unui dialog corect şi constructiv cu organizaţiile sindicale reprezentative la nivelul sectorului de activitate energie electrică, petrol şi gaze şi minerit energetic, semnatare ale CCM la nivelul CEO, cu respectarea prevederile legale”.

Păunescu: „Murim cu ei de gât!”

Contactat telefonic, preşedintele CNS Cartel ALFA Vâlcea, Ilie Păunescu, a confirmat datele problemei şi a adăugat că blocajul este unul total: „Da,joi va avea loc un mare miting, la Târgu Jiu,  numai că nu ne vom opri aici că n-avem cum să ne mulţumim cu atât. Nu vom pleca acasă până nu ne vor fi soluţionate toate revendicările. Totul a fost decis, duminică, şi vreau să vă anunţ că, de data asta, nu vom mai pleca acasă până nu vom fi luaţi în serios, iar aceste probleme nu vor fi rezolvate corespunzător. După terminarea celor două ore de protest ne vom încolona spre stadion unde vom rămâne până la capăt. Nu se mai poate! N-avem de ales, trebuie să ne luptăm cu ei, să murim de gât cu ei dacă e cazul!”

Păunescu adaugă faptul că, joi dimineaţa, de la ora 10.00, patru autocare cu aproximativ 200 de mineri din Berbeşti vor lua drumul spre Târgu Jiu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentarii

mesaj(e)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole de la Uncategorized

%d blogeri au apreciat: