Du-te la...

ANGAJĂM!

Încărcător-descărcător pe platforma chimică.

Salariu de până la 2300 lei net

Telefon 0756120383

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

16 decembrie 2018

Mare sărbătoare creștină: Întâmpinarea Domnului Iisus Hristos


La 40 zile după Crăciun, pe 2 februarie, creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc Întâmpinarea Domnului, eveniment care simbolizează Întâmpinarea pruncului Iisus la templu la 40 de zile de la naștere.
Întâmpinarea Domnului este prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos, pe 2 februarie. Mântuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere. În acest moment se făcea și curățirea mamei. În Templu sunt întâmpinați dreptul Simeon și prorocita Ana. Potrivit tradiției, dreptul Simeon a făcut parte din traducătorii Pentateuhului din limba ebraica în greacă. În momentul în care a ajuns la textul „Iată Fecioara va lua în pântece și va naște fiu”, a înlocuit termenul „fecioara” cu „femeie”. Pentru necredința sa, Dumnezeu i-a făgăduit ca nu o să moară până nu va vedea pe Mesia născut din Fecioară (Luca 2, 25-26).
Mântuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere.
Întâmpinarea Domnului sau aducerea Lui spre închinare a rămas și în tradiția populară ca îndatorire a mamelor de a aduce pruncii la biserică, la patruzeci de zile după naștere, pentru molifta de curățirea lor și închinarea pruncilor la sfintele icoane. Mama care a născut vine în biserică și în numele familiei, și aduce pe noul-născut ofrandă lui Dumnezeu, închinându-l la altar.
Sărbătoarea Întâmpinării Domnului a fost introdusă la Roma de papa Gelasiu în anul 494. Astfel, a fost înlocuită străvechea sărbătoare păgâna a Lupercaliilor, de la începutul lui februarie, când aveau loc și procesiuni în jurul orașului cu făclii aprinse, în onoarea zeului Pan, supranumit și Lupercus, adică ucigătorul lupilor sau ocrotitorul turmelor împotriva lupilor.
În Răsărit această sărbătoare s-a introdus în penultimul an al domniei împăratului Justin I (526), iar generalizarea ei s-a făcut în cursul secolului VI, începând din anul 534, când împăratul Justinian a schimbat data sărbătorii de la 14 februarie la 2 februarie (40 de zile socotite de la 25 decembrie, noua dată a sărbătorii Nașterii Domnului).
Obiceiuri de Întâmpinarea Domnului
În credința populară ziua de 2 februarie este cunoscută sub denumirea de Ziua Ursului potrivit crestinortodox.ro. Copiii erau unși cu grăsime de urs. Prin această practică se credea că puterea acestui animal era transferată asupra copiilor. Bolnavii de „sperietoare” erau tratați în această zi prin afumare cu păr de urs. Se credea că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbra, se sperie și se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni. Dimpotrivă, dacă în această zi cerul este înnorat, ursul nu-și poate vedea umbra și rămâne afară, prevestind slăbirea frigului și apropierea primăverii.

Liga Femeilor Creștine Ortodoxe, o nouă întâlnire de lucru
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, joi, 25 ianuarie, la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” a avut loc prima întâlnire din acest an pentru membrele Ligii Femeilor Creștine Ortodoxe, la care au participat și reprezentantele Punctului de lucru din Călimănești, împreună cu doamna coordonatoare, Violeta Titela Negrea.
În prima parte a ședinței, în cadrul proiectului de cateheză „Iisus Hristos- Lumina sufletului nostru”, părintele Victor Barbu, îndrumătorul spiritual al asociației a ținut un cuvânt de învățătură cu tema „Smerenia, calea spre mântuire”, în care a subliniat importanța cunoașterii de sine, profunde și cu nădejde, smerenia fiind temelia tuturor virtuților, calea luminoasă și izvor de bucurii fără sfârșit.
În cea de-a doua parte a ședinței a fost prezentat Raportul de activitate al anului 2017 și din prima lună a anului 2018, precum și programul activităților pentru perioada următoare, punându-se accent pe acțiuni ce vin în sprijinul celor încercați de greutăți pentru a depăși perioada de iarnă.

Seară de cateheză în Parohia Foleștii de Jos
Cu binecuvântarea Înaltpresfințitului părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în ajunul sărbătoririi Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii bisericii parohiale din Foleștii de Jos, s-a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie, la finalul căreia părintele paroh Dumitru Diaconu a organizat o seară de cateheză.
„Sfinții Trei Ierarhi au trăit adevărul Evangheliei ca început de viață veșnică încă din lumea aceasta şi au învățat dreapta credință şi dreapta viețuire pe toți păstoriții lor, precum şi pe toți cei care au citit de-a lungul veacurilor scrierile lor. Pentru acești mari Arhipăstori Biserica a folosit apelative deosebite ca: mari dascăli ai lumii şi ierarhi, sfinţi părinți ai Bisericii şi mari păstori de suflete.
Modelul Sfinţilor Trei Ierarhi este şi astăzi actual. Ei sunt modele pentru teologi de-a dialoga cu valorile culturii perene şi ale științelor universului, oferindu-ne profunde explicații despre sensul vieții şi despre creația lui Dumnezeu, despre modestie şi prietenie, despre dreptate şi generozitate, despre viaţa pământească trecătoare, ca timp şi loc de căutare a vieţii cerești netrecătoare. Dacă păcatul, ca existență umană egoistă şi posesivă, produce violență, certuri şi războaie, Sfinții Trei Ierarhi ne învață să trăim în pace, să ne rugăm, să iubim pe semenii noștri şi să-i ajutăm”, a subliniat părintele.

Print Friendly, PDF & Email

Comentarii

mesaj(e)

Etichete: , ,

Mai multe articole de la Headlines

%d blogeri au apreciat: