Du-te la...
Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

19 ianuarie 2019

La Vâlcea, Secția culturală a Ambasadei Poloniei organizează Expoziția „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și al Europei”


Astăzi, 26 ianuarie, cu începere de la ora 13.00, sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea va găzdui un important eveniment cultural. Este vorba despre expoziția intitulată „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și al Europei”, moment importanță în viața culturală locală, organizat prin parteneriatul cu Secția culturală a Ambasadei Poloniei din București.

Informații despre eveniment

„În 2018, Polonia sărbătorește centenarul recuceririi independenței. Cu această ocazie, Institutul Polonez din București, împreună cu partenerii săi, organizează o serie de evenimente în mai multe locuri din România. Primul dintre ele va fi o expoziție prezentată în Râmnicu Vâlcea. În istoria Poloniei secolului al XX-lea nu există o personalitate mai importantă decât mareșalul Józef Piłsudski (1867-1935). Renumitul comandant a devenit simbolul redobândirii independenței Poloniei în anul 1918, atunci când, după 123 de ani de anexări, de împărțiri ale teritoriilor poloneze între Rusia, Prusia și Austria, care le-au acaparat de trei ori și au încercat să-i priveze pe polonezi nu doar de patria lor, ci și de limba, tradițiile și cultura lor, țara a revenit pe harta Europei. Expoziția «Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și al Europei», dedicată mareșalului, va vizita în 2018 mai multe orașe din România. Primul vernisaj va avea loc la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea. Expoziția poate fi văzută până pe 28 februarie. Imediat după vernisaj, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, celebrată în toată lumea pe data de 27 ianuarie, când se aniversează eliberarea fostului lagăr nazist german de exterminare Auschwitz-Birkenau, va avea loc proiecția filmului „Grădina speranței” (The Zookeeper’s Wife, regia Niki Caro, SUA 2017). Această poveste neobișnuită vorbește despre familia Antoninei și a lui Jan Żabiński – directorul Grădinii Zoologice din Varșovia și soția lui – care, în vila lor aflată pe terenul grădinii zoologice, au salvat peste 300 de evrei”, transmit organizatorii acțiunii de astăzi prin intermediul unui comunicat de presă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentarii

mesaj(e)

Mai multe articole de la Eveniment

%d blogeri au apreciat: