Du-te la...

Intonarea Imnului Național de Ziua Râmnicului

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

25 august 2019

„Ieftinirea medicamentelor e doar o măsură populistă”


Advertisements

• susține șeful farmaciștilor vâlceni, Samoil Vâlcu

Președintele Cole­giului Farmaciștilor Vâlcea, Samoil Vâlcu, nu este deloc încântat de măsura ce se va aplica cât de curând de către actualul Guvern, respectiv de ieftinirea cu 35% a medicamentelor.
„Din câte știu, aceas­tă măsură se va aplica de la 1 martie. N-are, însă, nicio justifi­care, nicio analiză făcută să ne dăm seama de ce trebuie ieftinite medicamentele. Din cele 12 țări luate în calcul, noi avem cele mai mici prețuri, în timp ce alte țări bogate, mai dezvoltate au prețuri normale. Cred că este o măsură populistă, o măsură pe care, acum doi ani, când s-a decis ieftinirea medicamentelor, au dispărut aproximativ 1.700 de produse. Produ­cătorii și distribuitorii nu mai pun autorizație pe piață, nu mai plătesc autorizare pe produse prea multe, se face reexport, adică vin în țară după care pleacă de unde au venit pentru că prețurile sunt mai atractive pentru ei și, astfel, populația este văduvită de multe produse. Medicii trebuie să găsească terapii alternative pentru toate medicamentele care lipsesc pentru a salva pacienții. A înțeles ministrul Voiculescu această gravitate, a stopat măsura anul trecut, așa cum a văzut și Cseke că s-a întâmplat în Ungaria, ce tragedie a însemnat pentru farmacie, pentru pacienți măsura aplicată în 2010, 2011. Eu sper să le vină mintea la cap, să nu mai fie populiști, să existe un echilibru între prețul medicamentului și medicamentul care există”, a declarat, pentru ziarul nostru, Samoil Vâlcu.
Șeful farmaciștilor vâlceni se așteaptă ca, odată aplicată această măsură, să dispară alte 2.000 de medicamente de pe piața farmaceutică. Cel mai bun exemplu dat de către Vâlcu vizează un medicament 100% românesc: distomocalmul. Prețul a scăzut, nu mai este atractiv pe piață, chiar dacă a adus beneficii pacienților, fiind retras.

Etichete: , ,

Alte articole de la Sanatate