Du-te la...

ANGAJĂM!

Încărcător-descărcător pe platforma chimică.

Salariu de până la 2300 lei net

Telefon 0756120383

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

18 noiembrie 2018

Film românesc la Cinematograful „Geo Saizescu”


Joi, 12 octombrie, cu începere de la ora 17.00, publicul vâlcean are invitație la film. Iubitorii marelui ecran sunt așteptați la Cinematograful „Geo Saizescu” din cartierul Ostroveni pentru a viziona producția românească intitulată «Dansul soarelui – Călușarii», în regia lui Cornel Gheorghiță.
Selectat în câteva festivaluri, printre care se numără și prestigiosul Festival des Films du Monde (Montreal), «Dansul Soarelui» este un documentar despre Căluș, mai cu seamă despre desacralizarea unui dans străvechi. Urmărit în circumstanțele istoriei actuale, într-o manieră neonaturalistă, călușul devine, pe parcursul filmului la care sunteți invitați, o secvență de antropologie modernă, ilustrativă pentru relația omului contemporan cu trecutul, cu moștenirea sa etnică.

Mai multe informații despre film

Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții Cinematografului „Geo Saizescu” au oferit mai multe informații referitoare la producția care va rula, mâine, pe marele ecran.
„În timpul echinocțiului de primăvară, Cavalerul Trac murea și renăștea. El a fost reprezentat sub două forme rivale: Zeul Cabalin care se încarna în om și Omul care se deghiza în cal. Acesta, numit călușar, alunga spiritele malefice, rusalcele, ielele. Este vorba despre un vechi ritual care dramatizează opoziția dintre Soare și Lună, Bine și Rău, Cunoscut și Necunoscut. Călușul se mai practică încă și astăzi în ziua de Rusalii. Din 2008, Călușul face parte din patrimoniul cultural imaterial UNESCO. (…) Corneliu Gheorghiță este profesor la Universitatea Toulouse (Facultatea de film) și autorul mai multor filme de lungmetraj, printre care amintim Europolis (2010), Cripta (2014), dar și de documentare, difuzate în mod curent pe posturile de televiziune franceze și rulate prin festivaluri (Mascarade, Fanfaron)”, se arată în comunicatul de presă la care am făcut referire.
Pentru persoanele interesate de producția care va rula, mâine, la cinematograful râmnicean facem precizarea că rezervările se pot efectua apelând numărul de telefon 0350.427.500. De asemenea, tichetele de acces se pot procura de la casa de bilete a Cinematografului „Geo Saizescu”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentarii

mesaj(e)

Mai multe articole de la Cultura

%d blogeri au apreciat: