Du-te la...

ANGAJĂM!

Încărcător-descărcător pe platforma chimică.

Salariu de până la 2300 lei net

Telefon 0756120383

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

19 decembrie 2018

Filarmonica „Ion Dumitrescu” la debutul stagiunii 2018/2019


• managerul Petruț Constantinescu a prezentat obiectivele instituției de cultură pentru următorul an

Joia trecută, în prologul deschiderii stagiunii 2018/2019, reprezentanții Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea au organizat o conferință de presă, evenimentele de acest gen fiind o raritate, până acum, pentru instituția de cultură, după cum au remarcat și participanții la întâlnire. Au venit în fața presei pentru a oferi informații despre ceea ce vor putea urmări râmnicenii de-a lungul stagiunii care s-a deschis în prima zi a acestei săptămâni Petruț Constantinescu (foto) – noul manager al filarmonicii râmnicene, Florin Popescu – lider de sindicat în cadrul instituției, Ionela Poenaru – consultant artistic și Dorin Farcaș – instrumentist, șef de partidă în cadrul orchestrei.
Înainte de expunerea celor mai relevante dintre declarațiile celor prezenți la întâlnirea cu presa, trebuie să amintim că reprezentanții filarmonicii au propus patru direcții (obiective) principale pentru această conferință, după cum urmează:
1.Scurta prezentare a activității instituției de la preluarea mandatului până la închiderea stagiunii 2017/2018;
2.Deschiderea stagiunii 2018/2019 sub semnul Marii Uniri și a calității actului artistic;
3.Măsuri privind creșterea vizibilității filarmonicii pe plan local și național (Facebook, site, buletin informativ);
4.Mesaj către râmniceni (melomani, sponsori, elevi), care nu cunosc sau cunosc prea puțin programele oferite de filarmonică.

Constantinescu: „Filarmonica trebuie să fie o instituție eficientă atât cultural, cât și economic”

În deschiderea conferinței, managerul Petruț Constantinescu a făcut cunoscute coordonatele generale sub auspiciile cărora își va ghida activitatea de-a lungul mandatului de trei ani care i-a fost încredințat la conducerea filarmonicii râmnicene: „În proiectul de concurs pe care l-am depus și cu care am câștigat postul de manager, mi-am propus să adopt un management participativ, iar mesajul meu a presupus o intervenție imediată, adică am răspuns unor colaborări și propuneri, o viziune dinamică și un management inovativ și creator. Am propus colegilor mei câteva proiecte și evenimente care să ne scoată puțin din tipare și să ne apropie de publicul meloman. În perspectiva celor trei ani de mandat, viziunea mea este următoarea: filarmonica trebuie să fie o instituție eficientă atât în plan educațional, cultural, cât și economic. Mi-aș dori foarte mult ca, împreună cu colegii mei, să avem un ansamblu muzical consolidat, capabil să dezvolte și să prezinte proiecte și programe de anvergură. Ne dorim foarte mult să atragem publicul prin diversitatea programelor muzicale, într-o viziune de îmbinare a clasicului cu modernul, pentru că, așa cum ați observat, acest trend este mondial și trebuie să ne aliniem și noi acestor standarde”.

Relația cu administrația Râmnicului, apreciată la superlativ

„Un punct foarte importat, care trebuie amintit, este acela că ne dorim foarte mult consolidarea relației cu administrația locală, bazată pe colaborare, consens și înțelegere reciprocă. Este foarte important să ne fie alături colegii noștri din primărie și să înțeleagă care sunt importanța și rolul unei instituții de cultură într-un oraș precum Râmnicu Vâlcea. Deși, în trecut, relația cu municipalitatea a fost un punct fragil, iată, acum putem să observăm o deschidere clară a primarului municipiului, domnul Mircia Gutău, căruia îi mulțumesc, pentru că, încă de la primele evenimente care au avut loc în Filarmonică, dânsul a fost foarte receptiv și ne-a sprijinit. Mulțumesc foarte mult și doamnelor și domnilor consilieri, precum și întregului aparat al primăriei, care s-a dovedit receptiv, și m-au sprijinit, așa cum v-am spus, încă de la primele demersuri și măsuri menite să pregătească în condiții favorabile stagiunea 2018/2019”, a declarat managerul filarmonicii.
„Faptul că, încet-încet, cultura devine un factor coagulant va demonstra, în curând, și celor mai sceptici dintre noi că notorietatea unei instituții culturale de prestigiu înseamnă notorietate pentru oraș, pentru județ, adică turiști, oameni importanți, artiști, care, la rândul lor, călcându-ne pragul, devin vectori de imagine atât pentru filarmonică, dar și pentru oraș. Nu în ultimul rând, mulțumesc melomanilor, care nu sunt alături, și îi invităm să ni se alăture în număr cât mai mare. (…) Am continuat și am reconfigurat colaborarea cu Teatrul Ariel și vă pot spune că vă rezervăm surprize de cea mai bună calitate în lunile care vor urma”, a adăugat Petruț Constantinescu în mesajul său către râmniceni.

Încurajarea tinerelor talente spre afirmare, o prioritate

„Legat de încurajarea tinerelor talente, pot să vă spun că, în stagiunea 2018/2019, este pentru prima dată când am propus ca gala celui mai important concurs muzical din Râmnicu Vâlcea, gala concursului de pian «Irina Șațchi», care are un mare premiu pe care îl plătește unul din partenerii noștri, dar și ai acestui mare concurs, va avea loc pe scena filarmonicii. Asta pentru că personalitatea doamnei profesoare Irina Șațchi este copleșitoare, am considerat absolut necesar și normal ca acest concurs să se desfășoare pe scena filarmonicii și să oferim câștigătorului de anul trecut posibilitatea de a cânta cu orchestra filarmonicii. Așa cum știți, «Tinere talente» este un festival de tradiție, care a depășit 30 de ediții și va fi o ediție extraordinară pentru că maestra Ilinca Dumitrescu, fiica patronimului filarmonicii, va prezenta în festivalul «Tinere talente» și pe scenă se vor afla atât nume sonore, cât și tinere talente, care vor avea ceva de spus și de care, cu siguranță, vom mai auzi. (…) Ne-am propus și vom face acest lucru, vom sprijini cu toate forțele noastre culturale tinerele talente. În acest sens, filarmonica va contribui și trebuie să contribuie semnificativ la înscrierea municipiului Râmnicu Vâlcea în rândul orașelor cu ecouri pe plan național și internațional”, au fost cuvintele lui Petruț Constantinescu.

Alte declarații

Florin Popescu, referitor la relația conducere – sindicat – colectiv: „Vreau să îl asigur pe domnul manager de suportul nostru. Sper să avem, de-a lungul mandatului, o relație foarte bună. Din punct de vedere artistic, vreau să asigur spectatorii care vor veni la concertele noastre că vor avea parte de mult profesionalism și de concerte absolut remarcabile. Îi urez succes domnului manager în acest mandat”.
Ionela Poenaru: „Joi, 27 septembrie, vom avea un concert dedicat Sfântului Antim Ivireanul. Apoi urmează luna octombrie, care va fi chiar o lună bogată, hai să zicem de recoltă, pentru că vor fi pe scena filarmonicii nume răsunătoare din lumea muzicii: dirijorul Alexandru Ganea, Dorin Frandeș, Radu Ciorei, pianistul Răzvan Dragnea, violonistul Horia Văcărescu, corniști, fagotiști, iar repertoriul concertelor va fi unul deosebit, foarte atractiv. Vom avea și două concerte corale, o seară de operă, o seară clasică, o seară franceză, în care veți putea asculta un concert de excepție în intepretarea violonistului Horia Văcărescu.
Vom deschide luna noiembrie cu Medalionul «Ion Dumitrescu», 105 ani de la nașterea sa, un concert-eveniment și de anvergură și o seară deosebită. Vom avea apoi alte concerte, vom încerca să diversificăm toate aceste lucruri tocmai pentru a veni în întâmpinarea publicului vâlcean în așa fel încât să îi atragem și mai mult pe melomani.
În decembrie, după ce vom omagia Ziua Națională, vom avea două manifestări, una fiind deosebită prin faptul că va veni Johann Strauss Ansamble de la Viena, dar vom avea și un Crăciun la noi acasă, cu soliști care sunt, actualmente, angajații filarmonicii noastre. Bineînțeles, vom avea și tradiționalul concert de colinde, numai că, de data asta, va avea un mic twist, hai să îi spunem așa. Va fi puțin altfel, sperăm noi foarte bine.
Nu în ultimul rând, vreau să vă invit pe toți, melomani și nu numai să ne urmăriți pe pagina de Facebook a Filarmonicii, precum și pe site-ul instituției noastre pentru a vedea informații legate de concertele noastre”.
Dorin Farcaș: „Așteptăm și noi începutul de stagiune, pregătirea este în toi. Suntem nerăbdători să ne întâlnim cu provocările noi pe care le vom avea în această stagiune”.

Prețurile biletelor și abonamentelor au rămas neschimbate

În context, este de amintit faptul că stagiunea 2018/2019 s-a deschis luni, 24 septembrie, cu un concert absolut extraordinar. De asemenea, pentru publicul iubitor de muzică bună facem precizarea că biletele și abonamentele s-au pus în vânzare, tarifele rămânând la aceleași costuri ca în stagiunea trecută.

Print Friendly, PDF & Email

Comentarii

mesaj(e)

Mai multe articole de la Cultura

%d blogeri au apreciat: